Derinkuyu
lçede çok sayıda yeraltı kenti ve kilise mevcuttur. Nevşehir'in güneyinde yer alan ilçe Nevşehire 30 km uzaklıktadır. Nevşehir- Niğde yolu üzerindedir. Güneyinde Niğde, doğusunda Ürgüp, batısında Acıgöl ve kuzeyinde Merkez ilçe yeralır. Budovası düzlüğünde yer alan ilçenin doğu bölümü engebelidir. Sönmüş bir yanardağ olan Ertaş dağı(1968 m), Sivritumba Tepesi (1731 m), Süğdeli Tepesi (1731 m) yükseltileri bu engebeyi oluşturuyor. Derinkuyu ilçesinin denizden yüksekliği ise 1300 m.dir. Başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. En çok ekilen tarım ürünü patatestir. İlçede bulunan yeraltı şehri en önemli turistik yeridir. İlçede doğan Heykeltraş Hakkı ATAMULU'nun ilçede yaptığı park ve parkın içine yaptığı Ortadoğunun en yüksek heykeli olan ATATÜRK heykeli mevcuttur.
DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ
Derinkuyu yeraltı şehrinin derinliği yaklaşık 85m'dir. Yaklaşık 100.000 kişilik bîr topluluğun barınma, yeme, içme, İbadet, savunma ihtiyacını karşılayabilecek düzeydedir. Şarap Üretimi yapılabilen, içinde su kuyusu ve ahırlar bulunan yeraltı şehrinin 18-20 kat olduğu bilinmektedir.
Bu katlardan sadece sekizi temizlenerek ziyarete açılmıştır. Yaklaşık 52 havalandırma bacasına sahip bu yeraltı şehrinin duvarlarında tarihlendirmeye yardım edecek herhangi bir işaret yoktur. Bu yeraltı şehri, bir yeraltı şehrinde bulunan tüm özelliklere sahiptir (ahır, kiler, yemekhane, kilise, şırahane v.s.).
Ayrıca 2. katta misyonerler okulu bulunmaktadır. Geniş bir alan olan okulun tavanı, yeraltı şehirlerinde pek rastlanmayan beşik tonoz ile örtülüdür. Salonun solundaki mekanlar, çalışma odalarıdır. Yeraltı şehrinin 3. ve 4. katlarından sonra merdivenle doğrudan doğruya derinlemesine inilmekte ve 7. katta bulunan haç planlı kiliseye ulaşılmaktadır. Oldukça geniş olan bu mekan sütunlarla desteklenmiş olup buradan uzanan dar, kavisli tünel bir mezarla son bulmaktadır.